Wydajność ekologiczna kolejnych poziomów konsumentów wynosi około 10%. W znacznym stopniu zależy to od przyswajalności pokarmu, a także od strat energii na utrzymanie energii cieplnej. Graficzny obraz ilości energii przyswajalnej i akumulowanej na danym poziomie przyjmuje więc postać piramidy ostro zwężającej się ku szczytowi. Ilość dostępnej energii maleje w tempie wykładniczym i dlatego w przyrodzie funkcjonuje zwykle 3-5 bezpośrednich ogniwłańcuchów pokarmowych. Mała dostępność energii dla kolejnych poziomów troficznych wymusza powstawanie zależności sieciowych, w których zwykle jeden gatunek należy do kilku poziomów troficznych. Organizmy zdolne do funkcjonowania na niższym poziomie troficznym mają do dyspozycji więcej energii (więcej pożywienia).
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.